Nationaal Hitteplan van kracht vanaf woensdag 24 juni 2020 in 7 provincies

Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdag 24 juni 2020 van kracht in zeven provincies. Dat betekent dat mensen extra op zichzelf en op elkaar moeten letten. De hitte kan er voor zorgen dat mensen minder geconcentreerd raken. Vooral tijdens het auto rijden of het werken in de volle zon kunnen er risico’s ontstaan voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat mensen tijdig verkoeling zoeken en vooral veel drinken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft mensen gewaarschuwd dat er een risico bestaat voor oververhitting. Met name inwoners van Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht dienen hier alert op te zijn.

Er is een grote kans dat in de hiervoor genoemde provincies een hittegolf gaat plaatsvinden. Dat betekend dat er waarschijnlijk vijf dagen zijn waarin temperaturen worden bereikt van 25 graden of hoger. Er is sprake van een officiële hittegolf als van deze vijf dagen minimaal drie dagen boven de 30 graden Celsius zijn. Ook bedrijven moeten er voor zorgen dat hun werknemers de mogelijkheid krijgen om verkoeling te zoeken. Daarnaast is het belangrijk dat werknemers er zelf ook voor zorgen dat ze tijdig de schaduw opzoeken als ze in de volle zon werken zoals op de bouw.

Ook regelmatig drinken is belangrijk. Uitdroging en oververhitting zijn serieuze risico’s die er voor zorgen dat men zich minder kan concentreren. Daardoor kunnen veiligheidsrisico’s ontstaan. Met een verslapte concentratie kunnen ongelukken plaatsvinden in de bouw, techniek maar ook in de transport. Hou daarom de veiligheidsrichtlijnen voor het werken bij hoge temperaturen in de gaten.