NAM wil gasproductie in Groningen niet verhogen in 2016-2017

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft bekend gemaakt dat de gasproductie het komende jaar niet omhoog gaat. Het komende gasproductiejaar gaat in op 1 oktober 2016. In dat komende gasjaar wil de NAM evenveel gas op te pompen als het huidige gasjaar. De NAM heeft oonderzoek gedaan naar nieuwe technieken en mogelijkheden om op een veilige manier meer gas te winnen in Groningen. De NAM geeft aan dat deze technieken en mogelijkheden er wel zijn maar heeft toch besloten om de gasproductie niet te verhogen. Het huidige productieniveau van 27 miljard kuub gas zal ook voor komend gasjaar gehandhaafd worden.

Hoewel de technische mogelijkheden om veilig gas te winnen zijn toegenomen heeft de NAM ook begrip voor de Groningse bevolking. In een verklaring laat de NAM weten dat het duidelijk is “dat de aardbevingen diep ingrijpen in de levens van de Groningers”. De NAM wil naar eigen zeggen de rust in Groningen bewaren. De NAM wil het huidige productieniveau van 27 miljard kubieke meter daarom ook voor het komende gasjaar hanteren aldus de directeur Gerald Schotman van de NAM.

De hoeveelheid gas die de NAM wil produceren staat in het winningsplan van de NAM. Op dit winningsplan kunnen verschillende organisaties en lokale en landelijke politieke partijen reageren. Minister Kamp geeft aan dat hij uiterlijk 1 oktober 2016 en beslissing neemt over de gasproductie voor komend gasjaar.

Reactie van Technisch Werken

Het is verstandig dat de NAM laat zien dat ze de reactie’s van de Groningers serieus neemt. Daarnaast wordt aan gas en olie niet heel veel verdient op dit moment.  Bovendien willen verschillende belangengroepen er juist voor zorgen dat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Er moet juist meer geïnvesteerd worden in het verduurzamen van het Nederlandse energiebeleid. Nationale en internationale afspraken dwingen de Nederlandse overheid tot nadenken. Er moeten oplossingen komen omdat fossiele brandstoffen op den duur opraken. Duurzame energiebronnen zoals aardwarmte en windenergie zijn er altijd, daarom is investeren in deze energiebronnen geen verspilling. De overheid kan veel meer doen en moet veel meer doen om Nederland duurzamer te maken.