Nam heeft tot eind 2015 in totaal 39 panden in aardbevingsgebied gekocht

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) boort al jaren naar gas in de Groningse aardbodem. Doordat het gas uit de Groningse bodem verdwijnt treed er verzakking op. Deze verzakking uit zich in aardbevingen. De trillingen van de aardbevingen zorgen vervolgens voor  schade aan de woningen die in het aardbevingsgebied zijn gebouwd. Dit is in het kort het probleem dat men in Groningen heeft.

De overheid en de NAM zijn in feite samen verantwoordelijk voor de gaswinning. De overheid geeft de Nam toestemming om een bepaalde hoeveelheid gas te winnen. Zowel de overheid als de NAM verdienen aan de verkoop van gas. Daarnaast zijn beiden verantwoordelijk voor de schade die ontstaat door het winnen van gas.

Wat doet de NAM?
De NAM wordt verantwoordelijk gehouden voor de aardbevingen en zal daarom de gedupeerde bewoners zoveel mogelijk schadeloos moeten stellen. Dit doet de NAM onder andere door het opkopen van banden in het aardbevingsgebied in Groningen. Tot eind 2015 heeft de NAM in het aardbevingsgebied  39 panden opgekocht. Dit heeft het gasconcern bekend gemaakt aan RTV Noord.

Van deze opgekochte panden zijn inmiddels 8 gesloopt. Voor die huizen was er geen andere optie meer na de aankoop omdat ze te veel beschadigd waren. Voor de andere panden wordt nog gekeken of een andere bestemming mogelijk is.

Reactie van Technisch Werken
De NAM moet de gevolgen van haar handelen onder ogen zien. Te snel te veel aardgas uit de bodem halen zorgt er voor dat de bodem te snel gaat dalen. Dat is logisch en dat had men kunnen zien aankomen. Nu moet de gaswinning drastisch worden teruggeschroefd en dat kost de overheid en de NAM weer veel geld.  Uiteindelijk hebben ze met hun drang naar winst alleen hunzelf te pakken gehad.