NAM heeft in 2016 minder gas gewonnen in Nederland

In 2016 heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) weer iets minder aardgas uit de aardbodem gehaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Er is een daling gemeten in de gasproductie in 2016, deze daling is 3,24 procent ten opzichte van 2015. In 2016 was de totale productie van aardgas ongeveer 35,8 miljard kubieke meter. Dit heeft de NAM woensdag 15 februari 2017 bekend gemaakt. In 2015 had de NAM nog 37 miljard kubieke meter gas uit de bodem gehaald. Verreweg de meeste aardgas van de NAM wordt uit de aardbodem van Groningen naar boven gehaald. Hier is in 2016 in totaal 27,6 miljard kubieke meter aardgas naar boven gepompt. Verder werd nog voor 5,5 miljard kuub aardgas uit kleinere aardgasvelden op land gehaald. Uit de kleinere aardgasvelden op zee werd nog 2,7 miljard kuub aardgas gehaald door de NAM.

Het is logisch dat de productie van aardgas in Nederland daalt. Met name in Groningen neemt het winnen van aardgas af. Dat komt omdat de Groningse bevolking te maken heeft gehad met ernstige bodemdalingen die er voor zorgden dat er aardbevingen ontstonden. De aardbeving heeft voor veel schade aan gebouwen gezorgd. Het risico op aardbevingen moest worden verminderd en daarom moest de gasproductie omlaag. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft voor het Groningse gasveld een productieplafond ingesteld om het risico op aardbevingen te verminderen.

Dit productieplafond wordt niet per kalenderjaar vastgesteld en gemeten. In plaats daarvan hanteert men een gasjaar. Een gasjaar duurt van 1 oktober tot en met 30 september. In het huidige gasjaar mag bijvoorbeeld maximaal 24 miljard kuub aardgas worden gewonnen. Veel inwoners van Groningen willen echter dat er minder gas wordt gewonnen in de Groningse bodem. Dit is zelfs een belangrijk onderwerp van een politieke discussie geworden.