Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie ook in 2017 in een hoog tempo doorgaan blijft er nog steeds vraag en behoefte aan fossiele brandstoffen. Er worden daardoor wereldwijd nog overeenkomsten getekend met betrekking tot de productie en van olie. Nu de economische sancties tegen Iran tot het verleden behoren zijn verschillende wereldwijd actieve oliebedrijven bezig om zich te storten op de oliemarkt van Iran. Het lijkt er op dat het Franse oliemaatschappij Total de eerste Westerse organisatie is die een grote overeenkomst gaat sluiten met Iran na het opheffen van de sancties.
Het contract zou maandag 3 juli 2017 worden ondertekend. Dit heeft een Iraanse ambtenaar van het olieministerie zondag tegenover persbureau Reuters benoemd. Als de ondertekening doorgaat stapt Total in de ontwikkeling van fase elf van het offshore gasveld South Pars. Dit project bevat het grootste gasveld ter wereld. De overeenkomst heeft een totale waarde van 4,8 miljard dollar. Dit is omgerekend 4,2 miljard euro. Na ondertekening van de overeenkomst heeft Total 50,1 procent van het project in handen. Er zijn echter ook andere landen en organisaties actief in het grootste gasveld ter wereld. Zo heeft het Chinese oliebedrijf CNPC bezit 30 procent. Het Iraanse Petropars heeft 19,9 procent. De ondertekening werd al voorbereid in 2016. In dat jaar werd al een voorlopige overeenkomst ondertekend.
In 2016 werd door Total al bekend gemaakt dat het gasveld een productiecapaciteit van 1,8 miljard kubieke voet per dag moet opleveren. Dit is ruim 548 miljoen kubieke meter per dag. Dis productieaantal is het equivalent van 370.000 vaten olie. Eerder was Total al een van de grootste investeerders in South Pars. De olieproducent moest echter haar handelsbetrekkingen staken en zich noodgedwongen terugtrekken toen er in 2006 sancties tegen Iran werden afgekondigd. Deze sancties volgenden op de nucleaire activiteiten in het land. In 2016 werden de sancties tegen Iran echter opgeheven. Dit gebeurde omdat er nieuwe afspraken tussen Iran en de internationale gemeenschap werden gemaakt over het atoomprogramma van het land.