MKB Innovatie Top 100 gewonnen door slimme emmer in 2018

De MKB Innovatie Top 100 van 2018 is gewonnen door het bedrijf Groasis uit Steenbergen. Dit bedrijf heeft een intelligente, biologisch afbreekbare emmer ontwikkeld. Deze emmer kan worden gebruikt als een plantkuip in woestijnen en ander gebieden met een slechte voedingsbodem voor planten. Door het winnen van de Innovatie Top 100 is het bedrijf een jaar lang het meest innovatieve bedrijf van Nederland.

Groeiemmer Groasis
Groasis heeft een speciale vierkante bak ontwikkeld die gemaakt is van gerecycled papier en voorzien is van een speciale coating. Deze emmer wordt eenmalig gevuld met water. Dit water wordt iedere dag in kleine hoeveelheden afgeven aan de flora die in de bak is geplaatst. Deze flora kan een boom zijn, een struik, groenten of andere gewassen die in de emmer zijn geplaatst. Deze zogenaamde groeibakken worden in meer dan 30 landen gebruikt. Er zou volgens de jury een grote behoefte zijn aan deze innovatieve oplossing om planten te laten groeien in vruchteloze gebieden. Daarom heeft de jury besloten dat Groasis met haar oplossing de echte winnaar is van de MKB Innovatie3 Top 100 van 2018. “financierbare voedselproductie voor arme boeren in combinatie met een efficiënt waterverbruik. Een echte winnaar” aldus het oordeel van de jury.

Powernest
De tweede plek van de MKB Innovatie Top 100 was voor het bedrijf Ibis Power. Dit bedrijf deed mee met het product Powernest. Het Powernest is een innovatieve oplossing in de energietransitie. Een Powernest is namelijk een combinatie van zonne- en windenergie op daken van hoogbouw.