MKB-bedrijven hebben veel last van WWZ in 2016

Mkb-bedrijven in Nederland hebben veel last van de uitwerking van de Wet Werk en Zekerheid die is ingevoerd in 2015. Pascal Besselink is juridisch dienstverlener bij DAS en heeft tegenover de radiozender BNR gezegd dat vooral mkb-bedrijven moeilijkheden merken. Ondernemers in het Mkb-segement het vooral last van het ontslagrecht.  Het ontslaan van werknemers is in Nederland namelijk niet eenvoudiger geworden sinds de WWZ van kracht is gegaan. Bedrijven moeten in de praktijk nog veel meer tijd en zorg besteden aan de opbouw van een dossier als ze werknemers willen ontslaan.

Dat is voor grote ondernemingen meestal geen probleem.  Die hebben de mensen en de middelen om op een snelle effectieve manier een dossier op te bouwen of met geld tot een schikking te komen. Mkb bedrijven hebben deze middelen in de praktijk vaak niet en hebben hulp en advies nodig om een ontslagdossier op te bouwen. Dat kost geld en tijd. Verder hebben veel Mkb-ers niet het vermogen om speciale regelingen op te zetten voor werknemers die niet goed functioneren. De grotere multinationals in Nederland hebben hier minder problemen mee.

Dit heeft tot gevolg dat veel Mkb-bedrijven wel drie keer nadenken voordat ze een vast contract verstrekken aan werknemers. Tijdelijke werknemers worden na het aflopen van hun contract liever voor een half jaar buiten de organisatie gehouden dan dat er een vast contract wordt verstrekt waardoor je als werkgever echt muurvast aan een werknemer komt te zitten. De Wet Werk en Zekerheid toont zijn falen weer in de praktijk. Deze wet vertroebeld de arbeidsmarkt en maakt het voor bedrijven en werknemers alleen maar lastiger om er samen voor te zorgen dat het arbeidsklimaat in Nederland verbeterd.