Mist houdt groente en fruit langer houdbaar in supermarkten

Uit onderzoek van een Deense universiteit blijkt dat ‘mist’ de houdbaarheid van groente en fruit kan bevorderen. Aan het onderzoek van de universiteit uit Denemarken deed ook een supermarkt in Roosendaal mee. In eerste instantie zou iemand misschien denken dat het besproeien van mist er voor moet zorgen dat de aandacht van consumenten wordt getrokken naar het schap van groente en fruit. De nevel wordt over deze producten heen gesproeid en dat geeft een bepaald effect. Het is echter niet voor de show dat dit gebeurd. Het sproeien van mist of nevel heeft volgens de Deense onderzoekers daadwerkelijk een positief effect op de houdbaarheid van groente en fruit.

Nederland loopt niet voorop
Nederland loopt op dit gebied echter niet voorop. In sommige supermarkten in het buitenland wordt deze techniek al toegepast. Het onderzoek van de Deense universiteit DTU duurde vier jaar lang. Om het effect van de mist te bestuderen werd door de onderzoekers geanalyseerd wat de omzet uit groente en was fruit én wat de hoeveelheid groente en fruit was die in die periode werd weggegooid. Dit gebeurde bij de Nederlandse Plus-supermarkt Van Gurp.

Lage energierekening
De mistapparatuur werd een jaar na de start van het onderzoek door supermarktondernemer Pieter-Jan van Gurp geplaatst bij het schap met groente en fruit. Drie jaar lang werd het groente en fruit van deze supermarkt bevochtigd met deze mistapparatuur. Het resultaat was duidelijk, er werd 25 procent minder groente en fruit weggegooid. Verder steeg ook de omzet van de supermarkt op deze producten. Tot slot werd ook de energierekening lager.

Welke producten werden onderzocht?
Tijdens het onderzoek van de Deense universiteit werd het effect van mist onderzocht op de volgende producten, allereerst de fruitsoorten:

  • aardbeien,
  • druiven,
  • wilde perziken
  • nectarines.

Ook groenten werden onderzocht. Hierbij keken de onderzoekers naar de houdbaarheid van:

  • asperges,
  • bloemkool
  • andijvie

Ui het onderzoek kwam naar voren dat de mist er voor zorgde dat de houdbaarheid van producten langer werd. In sommige gevallen werd de houdbaarheid zelfs met drie dagen verlengd. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de mist er voor zorgt dat de temperatuur in het schap met ongeveer vier tot vijf graden daalt.