Misdaad gebruikt vakantieparken als dekmantel voor witwassen van crimineel geld in 2022

De Telegraaf heeft maandag 13 juni 2022 in een artikel benoemd dat de georganiseerde misdaad in Nederland op grote schaal vakantieparken als dekmantel gebruikt om geld wit te wassen. De krant heeft haar bericht gebaseerd op een vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. Dit centrum doet in opdracht van de Nederlandse overheid onderzoek naar ondermijnende, georganiseerde criminaliteit.

Er wordt op dit moment nog weinig gedaan door lokale overheden aan deze vorm van witwassen. Dat komt omdat er weinig kennis en capaciteit is om deze vorm van witwassen aan te pakken. Daarnaast hebben de grote vakantieparken ook voordelen voor het toerisme. Er worden door criminele vakantiewoningen gekocht die vervolgens worden verhuurd. De investering in een vakantiewoning zorgt er voor dat er via de parken weer geld vanuit de verhuring terugstroomt.

Criminelen zouden zelfs volledige vakantieparken hebben aangeschaft. Doormiddel van renovatie, verkoop en herverkaveling wordt bovendien ook geld binnengehaald door criminelen. Een groot deel van deze praktijken gebeuren buiten het zicht van de overheid, de aankoop en verkoop van chalets vind bijvoorbeeld niet plaats via bankrekeningen maar doormiddel van contant geld. Het Kadaster houdt deze transacties bovendien dikwijls niet bij. Het witwassen gebeurd volgens rechercheurs al heel erg lang zonder dat er iets tegen wordt gedaan. Het RIEC-rapport erkent dit probleem.