Minister wil steun voor CETA verdrag in februari 2020

De afgelopen tijd zijn handelsverdragen vaak in het nieuws geweest. Zo is het nieuws over het handelsverdrag tussen Amerika en China vaak op de voorpagina van veel dagbladen verschenen. Een handelsverdrag dat minder besproken is komt nu echter weer in het nieuws opduiken. Het gaat hierbij om het zogenaamde CETA-verdrag. Minister Sigrid Kaag brengt dit verdrag weer aan de orde in de Tweede Kamer.

De minister hoopt op de steun van het parlement voor het omstreden CETA-verdrag. Afgelopen vrijdag heeft de minister tijdens een uitzending van het tv-programma EenVandaag een oproep gedaan om het verdrag te steunen. Donderdag 3 februari zal de Tweede Kamer het handelsverdrag tussen Canada en de EU bespreken. Het CETA-verdrag werd in 2017 al goedgekeurd door het Europees Parlement. Toch heeft nog niet elke Europese lidstaat haar akkoord gegeven. Volgens de minister is dit akkoord tussen Canada en de EU gunstig alleen zijn niet alle Europese lidstaten het hier mee eens. Ook in Nederland heerst verdeeldheid over het CETA-verdrag en de uitwerking daarvan.

De coalitiepartners VVD, CDA en D66 zijn voorstander van het CETA-akkoord. Echter lijkt de ChristenUnie zich niet achter het verdrag te kunnen scharen. Ook de PvdA die eerder nog voorstander was van het controversiële handelsverdrag heeft nu aangegeven dat ze het CETA-verdrag niet meer steunt. Als deze twee partijen hun steun niet geven krijgt minister Kaag geen meerderheid voor het handelsverdrag CETA.