Minister van financiën ziet weinig in verbod op negatieve rente in 2019

Een negatieve spaarrente is voor spaarders en beleggers een schrikbeeld. Dat betekent namelijk dat men geld moet toeleggen op de spaarrekening. Voor veel mensen is dit de ‘omgekeerde wereld’. Men is namelijk gewend om rente te ontvangen op spaargeld. Nu de ECB echter de rente opnieuw heeft verlaagd is er een redelijke kans dat de spaarrente binnen een aantal maanden negatief gaat worden.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën vind een negatieve spaarrente zeker geen gunstige ontwikkeling. Daarom gaat de minister in gesprek met de banken over de lage rentes. Er wordt nog niet gesproken over een verbod op een negatieve spaarrente. Dit middel zou volgens hem een hele forse ingreep zijn in de markt. Een dergelijke ingreep kent volgens hem ook zeker nadelen.

De minister heeft dit geschreven aan de Tweede Kamer. De Kamerleden zijn benieuwd hoe de renteverlaging van de ECB zich zal ontwikkelen in Nederland. De rentes op leningen worden waarschijnlijk nog lager. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld mensen die een hypotheek willen afsluiten. Daarnaast zorgen de lage rentes ook voor een effect op spaarrekeningen. Dit effect moet echter zoveel mogelijk worden beperkt. Veel spaarders zijn consumenten en deze zouden zoveel mogelijk moeten worden ontzien. Dat vinden ook de meeste fracties binnen de Kamer.