Minister van Buitenlandse Handel: CETA verdrag als norm hanteren in 2016

Het CETA vrijhandelsverdrag is de laatste tijd veel in het nieuws.  Dit is een handelsverdrag waarover de EU onderhandelt met Canada. Over dit verdrag zijn veel meer mensen positief dan het omstreden TTIP-verdrag waarover de EU met de Verenigde Staten in onderhandeling is. De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, wil dat het CETA een nieuwe standaard zal worden voor handelsverdragen tussen Europa en ander economische grootmachten.

Het CETA verdrag is volgens de minister transparant het is voor iedereen in te zien. Daardoor kunnen mensen in de EU zelf kijken wat er wel en niet in staat en dat is belangrijk. Het TTIP verdrag biedt veel onzekerheid. De Amerikanen doen volgens de minister nauwelijks concessies op bepaalde punten.  Dat benoemd ze niet als mening, het is volgens haar een feit.

CETA is een afkorting voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Dit is volgens de minister een verdrag dat veel beter in elkaar steekt dan TTIP. De  onderhandelingen over TTIP liggen op dit moment stil. Als men het over TTIP heeft noemt men dit dikwijls het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS. De partijen kunnen niet tot overeenstemming komen over de hoofdstukken in dit verdrag. Ploumen merkt op dat er over een paar weken Amerikaanse presidentsverkiezingen worden gehouden. Ze trekt de  conclusie: TTIP gaat er onder de Amerikaanse regering van Obama niet komen.”