Minister boos op werkgeversorganisaties over flexwet

Zaterdag 14 februari 2015 was PvdA minister Lodewijk Asscher op een bijeenkomst in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst liet hij zijn ongenoegen blijken over zijn veronderstelling dat sommige werkgevers tegen vaste contracten ageren en tegen loondoorbetaling bij ziekte zijn. Volgens de minister zijn sommige werkgevers zelfs aan het ageren tegen de cao van de desbetreffende sector waarin het bedrijf actief is. Minister Asscher benoemde dat de lobby van werkgevers een ondermijning kan vormen voor werknemersrechten.

Volgens de minister is het onverstandig dat de werkgevers zich tegen de regels en  tegen werknemersrechten afzetten. Volgens hem zorgt de houding van de werkgevers voor onzekerheid en stress bij werknemers. Dit werkt volgens de minister ziekte in de hand waardoor er meer verzuim kan ontstaan in bedrijven. Hierdoor gaan de kosten voor een bedrijf juist omhoog.

Minister Asscher benoemde nog de ideale situatie dat werknemers graag naar hun werk gaan en met liefde hun werk moeten uitvoeren. Werknemers moeten zich gewaardeerd voelen door de werkgever.

Reactie Technisch Werken

De minister doet zijn oproep vermoedelijk om de flexwerkers te beschermen. Hij komt er achter dat veel werkgevers geen risico’s willen aangaan door werknemers vaste contracten aan te bieden. In plaats van het verkleinen van de risico’s voor werkgevers blijft de minister hameren op de belangen van de werknemers. De belangen van zowel de werkgevers als de werknemers zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom moet de minister voor de oplossingen van de weerstand over de flexwet goed de belangen van de werkgevers in de gaten houden. Hierbij moet zowel naar reguliere werkgevers gekeken worden als naar uitzendbureaus en detacheringsbureaus. Via uitzendbureaus en detacheringsbureaus vinden veel jonge werkzoekenden hun eerste werk. Dat is niet schadelijk voor de arbeidsmarkt, het is juist een ideale oplossing. Het kabinet zou er goed aan doen om flexwerk als aantrekkelijk te promoten.