Minder zoekopdrachten naar woningen op Funda in maart 2020

Het aantal mensen dat zoekt naar woningen is sinds de coronacrisis gedaald. Mensen hebben tijdens deze crisis wel andere dingen aan het hoofd dan naar woningen zoeken blijkt uit de gegevens. Vanuit Funda wordt dit duidelijk. Funda is één van de bekendste websites op het gebied van vraag en aanbod van woningen. Het aantal mensen dat op deze website zoekt naar een woning is gedaald. In totaal is het aantal zoekopdrachten op Funda met 23 procent teruggelopen naar 2 miljoen afgelopen week.

Daarnaast is ook het aantal aanvragen voor bezichtiging aanzienlijk gedaald. Op dit gebied is er volgens Funda een daling van 32 procent. De reden waarom het aantal bezichtigingen sterker is gedaald ligt in het feit dat veel mensen ook voor de lol kijken op Funda. Deze mensen zoeken niet echt dringend een woning maar zijn gewoon benieuwd naar het actuele aanbod of zijn benieuwd naar de inrichting in bepaalde woningen. Er zijn dus veel mensen zonder echte verhuisplannen op Funda. Die groep kijkt tijdens de coronacrisis nog wel regelmatig op Funda.

Maar door de afname in het aantal aanvragen voor bezichtiging wordt wel duidelijk dat veel mensen het alleen bij kijken op Funda houden. De stap om daadwerkelijk te bezichtigen en te onderhandelen is voor veel mensen te groot. Er heerst grote onzekerheid op de markt op dit moment. Dat kan gevolgen hebben voor de huizenprijzen.