Minder vacatures voor secretaresses vanaf 2016

Er is minder vraag naar secretaresses de afgelopen jaren. Ook neemt het aantal vacatures in administratieve beroepen loopt sterk terug. In de periode van 2013 tot en met 2016 was de vraag naar secretaresses gekrompen met bijna twintig procent. Dit heeft de uitkeringsinstantie UWV donderdag 20 april 2017 gemeld. Donderdag was het Nationale Secretaressedag.

Werkgelegenheid in administratieve beroepen
Het is geen hoopvol nieuws voor mensen die werkzoekend zijn een solliciteren op een baan als secretaresse. Het aanbod van beschikbare secretaresses is groter dan de vraag naar secretaresses die naar voren komt uit vacatures. Met name de lagere middelbare economisch-administratieve functies staan op de arbeidsmarkt onder druk. In de lagere administratieve functies daalde het aantal arbeidsplaatsen met 39.000. Dit is 5 procent van het totale aanbod aan arbeidsplaatsen. In sommige financieel administratieve sectoren steeg de vraag naar personeel. Dit ging met name om  hoger administratief personeel. Hierbij kan men denken aan hypotheekadviseurs en registeraccountants.

Digitalisering
De technologische ontwikkelingen zorgen er voor dat veel administratieve banen verdwijnen. Veel startups en fintech bedrijven ontwikkelen nieuwe innovatieve oplossingen waardoor administratieve en financiële processen sneller kunnen verlopen. Deze fintech bedrijven en startups dragen bij aan de professionalisering van processen maar zorgen er indirect ook voor dat de werkzaamheden van mensen worden overgenomen door machines en systemen. Tegenwoordig kunnen veel klanten van banken en andere financiële instellingen hun financiële zaken zelf regelen via internet. Dat zorgt er voor dat er minder personeel nodig is bij banken. Met name administratieve krachten op mbo niveau verliezen daardoor hun baan.