Minder hypotheken van woningen onder water medio 2023

Tegenwoordig worden minder woningen met verlies verkocht. Dat komt met name omdat de woningprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk zijn gestegen. Veel mensen hebben een lagere hypotheek dan de actuele woningprijs. Als ze hun woning verkopen is de kans op een restschuld heel klein. Ook mensen met een aflossingsvrije hypotheek verkopen niet vaak hun woning met verlies. Mensen die wel aflossen op hun woning komen nog minder snel in de problemen bij een woningverkoop.

Hypotheekverstrekkers en de AFM hebben de afgelopen jaren veel gedaan om er voor te zorgen dat woningkopers geen onnodige risico’s aangaan bij de aanschaf van hun woning. De hypotheekproducten zijn veiliger geworden en mensen moeten ook meer eigen geld inbrengen. Bovendien kunnen mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten deze omzetten naar een hypotheekvariant waarbij ze wel aflossen.

Verder kunnen huiseigenaren ook extra sparen waardoor ze aan het einde van de looptijd van de hypotheek deze kunnen aflossen. De toezichthouder AFM geeft aan dat veel van deze hypotheken aflopen tussen 2033 en 2038. Dan kunnen mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben mogelijk in de problemen komen. Ze moeten dan hun woning opnieuw financieren.