Minder extra aflossingen op de hypotheek in tweede kwartaal 2020

In het tweede kwartaal van 2020 is er in Nederland niet meer afgelost op de hypotheek. In plaats daarvan zijn er juist minder extra aflossingen geweest in deze periode. Dat is opmerkelijk want men zou verwachten dat consumenten extra geld beschikbaar hadden vanwege het feit dat veel vakanties niet door konden gaan en er wel vakantiegeld werd uitgekeerd. Dit geld werd echter niet gebruikt om extra af te lossen op de hypotheek. Dit bericht werd bekend gemaakt door De Nederlandsche Bank (DNB) op dinsdag 29 december 2020 naar vragen door de nieuwswebsite NU.nl.

Miljarden minder afgelost

Als men kijkt naar dit jaar en vorig jaar dan werd er in de maanden april, mei en juni ongeveer 3,5 miljard euro extra afgelost. Dat is ongeveer 340 miljoen euro minder dan in het tweede kwartaal van 2019. DNB geeft aan dat ook in het derde kwartaal van 2020 minder vrijwillige aflossingen zijn gedaan. Dit is echter nog maar een voorlopig beeld. De exacte cijfers moeten nog ik kaart worden gebracht. Consumenten hadden door de lockdown echter in de regel minder kosten. Dat komt omdat veel activiteiten niet mogelijk waren zoals vakantie houden, uiteten gaan of evenementen bezoeken.

Geld over door lockdown

Deze activiteiten zouden normaal gesproken geld kosten maar dit geld werd met name op de bankrekeningen gehouden. Zowel op spaarrekeningen als op lopende rekeningen werd meer geld gestald. Ook het vakantiegeld da in mei of juni wordt bijgeschreven belandde meer op bankrekeningen dan dat dit geld voor aflossingen werd gebruikt. DNB geeft aan dat dit opvallend is. Over het algemeen vormen vrijwillige aflossingen “een substantieel deel van de vrije besparingen” aldus DNB.