Minder afval per Nederlander in 2022

Langzaam maar zeker komen er ook positieve berichten in het nieuws met betrekking tot het milieu. Steeds meer Nederlanders zijn doormiddel van nieuwsberichten en reclames er op gewezen dat men effectiever met afval en emissies moet omgaan. Waar men vroeger vaak de reclameslogan: ‘een beter milieu begint bij jezelf” hoorde is het aantal uitingen op het gebied van verduurzaming, recycling en milieu tegenwoordig niet meer bij te benen. Dat is goed nieuws en het blijkt ook effect te hebben. Bedrijven en consumenten gaan voorzichter met afval om. Zo is er in 2022 gemiddeld 455 kilo aan huishoudelijk afval per inwoner ingezameld. Dit gewicht ligt 48 kilo lager dan in 2021. In totaal werd er door gemeenten in 2022 ongeveer 8 miljard kilo huishoudelijk afval opgehaald. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ameland

Volgens het CBS werd het meeste huishoudelijke afval opgehaald op Ameland. Daar lag de hoeveelheid afval per inwoner op 1.413 kilo. Aan de andere kant staat Nederweert waar het minste afval per inwoner werd opgehaald namelijk 234 kilo. Als men kijkt naar de ontwikkelingen de afgelopen tijd dan was de grootste daling in de hoeveelheid afval merkbaar op Schiermonnikoog. Op dat eiland werd per inwoner 250 kilo minder afval ingezameld ten opzichte van 2021.

Restafval

Het CBS heeft in kaart gebracht dat de grootste hoeveelheid huishoudelijk afval bestaat uit zogenaamd restafval. Dit is afval dat in de bekende “grijze container” wordt gegooid. Toch zijn op dit gebied ook gunstige ontwikkelingen te melden. Zo constateert het CBS dat mensen meer bewust zijn van het scheiden van afval. Glas beland in de glasbak, papier in de papiercontainer en natuurlijk kan een deel van de plastic flessen (en tegenwoordig ook blikjes) ingeleverd worden voor statiegeld. Dit zorgt voor minder restafval in Nederland.

Gft afval

Naast restafval werd er ook veel groente, fruit- en tuinafval (gft) weggegooid. Het afgelopen jaar was dat gemiddeld 87 kilo gft-afval per inwoner. Dit aantal lag in 2021 ongeveer 11 kilo hoger. Een belangrijke factor hierin is het hebben van een tuin. In gemeenten waar mensen veel en vooral ook grote tuinen hebben wordt meer tuinafval geproduceerd. Dat zorgt er voor dat er in Amsterdam slechts 3 kilo gft afval wordt geproduceerd op jaarbasis per inwoner en in de gemeenten Aa en Hunze en Westerveld gemiddeld 222 kilo per inwoner. Dat maakt deze gemeenten op dit gebied de grootste producenten van gft afval in Nederland. Toch kan veel gft afval wel goed worden verwerkt tot compost, biomassa of ander materialen die niet erg belastend zijn voor het milieu.