Miljoenen huishoudens met variabele energietarieven vanaf 1 januari 2022 fors duurder uit

Aan het einde van 2021 ontstaat een bijzondere situatie. Verschillende factoren zorgen er namelijk voor dat de prijzen voor elektrische stroom en aardgas oplopen. Wanneer de huidige prijsontwikkeling voortzet zullen veel huishoudens in Nederland kunnen rekenen op een veel hogere energierekening. Verschillende mensen hebben een energiecontract afgesloten met hun energieleverancier. Dat zorgt er voor dat ze gedurende een bepaalde periode verzekerd zijn van de levering van elektrische stroom en aardgas tegen een bepaalde prijs. Wanneer een dergelijk energiecontract afloopt aan het einde van 2021 dan kan dat betekenen dat iemand een keuze moet gaan maken. Men kan zich dan afvragen of het verstandig is om een nieuw energiecontract af te sluiten voor een bepaalde periode.

Aflopende energiecontracten

Deze contracten bevatten echter hogere energieprijzen dan vorig jaar of het jaar daarvoor. Het afsluiten van een langdurig energiecontract is aan het einde van 2021 niet meer zo vanzelfsprekend. Het is namelijk ook goed mogelijk dat de energieprijzen over een paar maanden weer gaan dalen. Als dat gebeurd is een langlopend energiecontract met hoge energieprijzen niet economisch verstandig. Mensen twijfelen sterk wat ze moeten doen. Ook energieleveranciers weten niet precies wat ze moeten adviseren. Als een energiecontract afloopt dan gaat men automatisch over op variabele energietarieven. Deze variabele tarieven worden twee keer per jaar vastgelegd. Dat gebeurd in januari en juli. Tot januari 2022 is het op zich nog wel de overweging waard om een variabel tarief te betalen maar in januari 2022 kunnen de prijzen wel omhoog schieten voor variabele energieafname.

Hogere energierekening?

Een hoop huishoudens in Nederland kunnen dan vanaf 1 januari 2022 rekenen op een behoorlijk hogere energierekening als er niets veranderd. Als je vanaf 1 januari 2022 een nieuw energiecontract afsluit kun je al snel per maand tientallen euro’s extra betalen. De andere kant van de medaille is echter dat de energieprijzen gaan dalen. Dan is het verstandig om nog even te wachten. De ontwikkelingen op de energiemarkt hebben alles te maken met vraag en aanbod op de energiemarkt. Tijdens de coronacrisis daalden de prijzen voor olie, aardgas en elektrische stroom. Nu de economie weer aantrekt na de coronacrisis kopen veel bedrijven en landen weer energie in. Dat heeft er voor gezorgd dat de energieprijzen in korte tijd weer behoorlijk zijn toegenomen.

Hopen op een milde winter

Verder zorgen bepaalde politieke kwesties er voor dat de energielevering vanuit Rusland nauwelijks effectief verloopt. Ook het feit dat er in Groningen een verandering heeft plaatsgevonden in de aardgaswinning zorgt er voor dat het aanbod aan aardgas in Nederland beperkter is geworden. Nederland is afhankelijker geworden van het buitenland met betrekking tot de aardas winning. Daardoor heeft de Nederlandse staat ook minder invloed op het energieaanbod en de energieprijzen. Nederland wordt afhankelijker van de ontwikkelingen wereldwijd op energiegebied. Nu maar hopen op een milde winter.