Miljoen woningen hebben mogelijk funderingsschade

In Nederland hebben mogelijk een miljoen huurwoningen en koopwoningen schade aan de fundering in de komende dertig jaar. Dit bericht werd vrijdag 5 maart 2021 bekend gemaakt door woningeigenaren, verzekeraars en banken doormiddel van een gezamenlijk manifest. Dit manifest werd door deze organisaties overhandigd aan de politiek. In het manifest wordt de bezorgdheid geuit over de komende jaren. Er moet een beter beleid worden geformuleerd waarin de schade aan funderingen in de toekomst kan worden voorkomen.

Schade aan funderingen voorkomen

Op dit moment zou de politiek volgens de betrokken partijen nog niet genoeg doorgedrongen zijn dat veel schade aan funderingen te voorkomen is. Het nieuwe kabinet dat na de verkiezingen in 2021 ontstaat zou aan de slag moeten met dit probleem. Zo zou men bijvoorbeeld op een andere manier met het grondwaterpeil moeten omgaan. Veel woningen die op houten palen staan lopen het gevaar om paalrot te krijgen. Door een hoger grondwaterpeil staan de houtenfunderingspalen meer in het water waardoor er minder zuurstof bij kan komen. Dat blijven de palen langer goed. Als de palen te maken krijgen met droogte kan er wel een rottingsproces optreden en bestaat er een grote kans op schade aan de fundering.

Landelijk fonds

Woningeigenaren kunnen zelf nauwelijks invloed uitoefenen op de kwaliteit van hun houten fundering. Er zou volgens de initatiefnemers een landelijk fonds moeten komen wat onderzoek zou doen naar de schade aan funderingen. Woningeigenaren hebben eigenlijk geen invloed op de oorzaken van fundering schade maar desondanks draaien woningeigenaren wel op voor de schade. De Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenvereniging van woningcorporaties Aedes, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en kenniscentrum KCAF hebben gezamenlijk het manifest opgesteld.