Middelgrote bouwbedrijven hadden minder inkomsten in derde kwartaal 2020

Het economisch bureau van ING heeft woensdag 30 december 2020 bekend gemaakt hoe bouwbedrijven de economische crisis zijn doorgekomen. Uit de gegevens die het economisch bureau publiceerde kwam naar voren dat middelgrote bouwbedrijven met tien tot honderd werknemers in dienst te maken hebben gekregen met een krimp in de inkomsten van ongeveer 5 procent in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van 2019.

Middelgrote bouwondernemingen

De middelgrote bouwondernemingen hebben het minder goed gedaan dan de kleinere bouwondernemingen met tot tien werknemers in dienst. De kleinere bouwondernemingen zijn flexibeler en vaak meer gespecialiseerd in renovatieklussen en kleine reparaties waarbij vakmanschap centraal staat. De kleinere bouwbedrijven hadden in dezelfde periode juist een stijging van vijf procent in hun inkomsten. Veel kleine bouwondernemingen worden ingeschakeld door mensen die al aan hun klussen waren in hun woning.

Coronaklusser

De zogenaamde coronaklusser heeft het afgelopen jaar voor veel beweging gezorgd in de economie. Ten opzichte van andere sectoren ging het juist goed in de doe-het-zelf-branche. Er werd meer ingekocht bij bouwmarkten en andere winkels waar voor klussers materialen werden verkocht. Mensen met een eigen woning hadden er dikwijls voor gekozen om het geld dat ze over hadden gehouden omdat ze niet op vakantie konden te investeren in de eigen woning. Daarnaast is de woningmarkt voor veel mensen op dit moment een lastige markt. Mensen kunnen niet verhuizen maar gaan in plaats daarvan juist investeren in hun eigen woning door deze aan te passen aan de nieuwe woonwensen.

Bouwbedrijven ter ondersteuning

Daarbij wordt dikwijls ook een bouwonderneming ingeschakeld. Vaak valt de keuze dan op een kleine bouwonderneming omdat die gemakkelijk benaderbaar zijn en vaak ook flexibel zijn met het inplannen van kleinere klussen. Ook kunnen mensen die zelf klussen vaak met deze kleinere bouwondernemingen gemakkelijk overleggen over welke werkzaamheden de bouwonderneming doet en welke voorwerkzaamheden men zelf kan uitvoeren. Zo is het werk en de prijs vaak aantrekkelijker en meer op maat gemaakt dan bij grotere bouwondernemingen het geval is.