Metaalsector herstelt verder in laatste kwartaal 2016

De ABN AMRO heeft vrijdag 23 september 2016 een rapport gepubliceerd over de metaalmarkten in de wereld. Uit dit rapport komt naar voren dat de metaalsector wereldwijd aan het herstellen is. Dit heeft volgens de ABN onder andere te maken met de stabiliteit van de Chinese economie. Dit heeft gezorgd voor een positieve impuls. Deze positieve impuls zet ook in het laatste kwartaal van 2016 door.

Metaalmarkt trekt aan
De positieve tendens komt na een moeizame periode op de metaalmarkt. Ongeveer een jaar geleden hadden veel metaalbedrijven en metaalmarkten het nog moeilijk. Er was sprake van een overcapaciteit op de metaalmarkt. Dit houdt in dat er verhoudingsgewijs veel staal werd geproduceerd ten opzichte van de vraag. Daarnaast was men ook bezorgd over de Chinese economie die een jaar geleden er beroerd voor stond. Bij al deze onzekerheid kwam ook nog de uitslag van het Britse referendum. De Britse bevolking kiest voor een Brexit. Dat zorgt voor een onbekende politieke situatie. Ondanks deze turbulente periode lijkt nu de rust op de markt weer teruggekeerd.

Prijzen van staal
Sinds het begin van 2016 is de mondiale staalprijs met ongeveer 46 procent gestegen. Dit is een aanzienlijke stijging van de staalprijs. Desondanks is de staalprijs nog onder het niveau van voordat het Britse referendum werd gehouden. Niet alleen de staalprijzen zijn gestegen. Ook de prijzen voor zink en ijzererts zijn meer dan veertig procent gestegen. In de laatste maanden van 2016 zullen de prijzen van staal nog verder toenemen volgens de ABN AMRO.