Meeste vacatures in de zakelijke dienstverlening, handel en zorg in 2022

De meeste vacatures staan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek open in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg. Volgens het CBS staan er vooral veel vacatures open bij adviesbureaus, de beveiliging en de schoonmaak als het gaat om de zakelijke dienstverlening. Niet in elke sector nam het aantal vacatures overigens toe. Zo zijn er ook sectoren die te maken hebben met een krimp in het aantal vacatures.

Lockdown

De krimp in het aantal vacatures was vooral merkbaar in de sectoren recreatie, horeca en de cultuursector. Deze sectoren hebben volgens het statistiekbureau ook het meeste te maken gekregen met de coronamaatregelen ten gevolge van de lockdown. De effecten hiervan werden ook gemerkt in de laatste maand van 2021 toen er een nieuwe lockdown plaatsvond. Daarnaast nam ook het aantal vacatures in deze sectoren verder af vanwege de onzekerheid over de toekomst. Bedrijven in de sectoren die veel te maken hebben met lockdowns zijn onzeker geworden.

Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Hoewel in slechts een beperkt aantal sectoren de hoeveelheid vacatures aan het afnemen is hebben de meeste bedrijven juist meer vacatures open gezet. De hoeveelheid openstaande vacatures zorgt er ook voor dat de krapte op de arbeidsmarkt verder aan het toenemen is. Bedrijven concurreren ook meer met elkaar op het gebied van personeel. Dat zorgt er voor dat personeel meer salaris kan verwachten en bovendien ook meer secundaire arbeidsvoorwaarden kan eisen. Het aantal vacatures dat ingevuld wordt neemt ook verder toe. In het vierde kwartaal werden 26.000 meer vacatures ingevuld dan in het derde kwartaal.