Meerdere elektriciteitsleveranciers op een aansluiting mogelijk vanaf 2018

Het is voor consumenten en bedrijven mogelijk om vanaf 2018 meerdere elektriciteitsleveranciers tegelijk op één aansluiting kiezen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag 27 februari 2017 bekend gemaakt. Het wordt in de toekomst voor consumenten mogelijk om bijvoorbeeld een elektriciteitsleverancier te kiezen voor de stroomvoorziening van een woning en een andere leverancier voor elektriciteit voor een laadpaal voor een elektrisch voertuig.

Ook voor bedrijven biedt deze ontwikkeling meer vrijheden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld zelf kiezen aan welke energiemaatschappij de zelf opgewekte elektrische energie wordt verkocht. Dit kan ook een andere leverancier zijn dan de leverancier waar elektrische energie van wordt afgenomen. Henk Don, bestuurslid van ACM, geeft aan dat bedrijven en consumenten meer vrije keuze hebben tussen de leveranciers van wie ze stroom afnemen en aan wie ze stroom gaan leveren.

De ontwikkeling zorgt er voor dat het gebruik van elektrische voertuigen wordt gestimuleerd en dat het opwekken van elektrische energie rendabeler kan worden. Er ontstaat namelijk meer concurrentie in de afname van duurzaam geproduceerde elektriciteit. Het besluit van de ACM is gebaseerd op een voorstel dat een aantal bedrijven van de energiesector eerder hadden ingediend.