De coronacrisis is een lastige kwestie voor de overheid en de maatschappij. Deze crisis heeft er voor gezorgd dat de maatschappij steeds meer verdeeld is geraakt. Aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 waren de meeste mensen eensgezind en heeft men gezamenlijk er voor gezorgd dat de coronapandemie in Nederland redelijk snel de kop in werd gedrukt. Over mondkapjes werd toe nauwelijks gesproken. Hoe anders is dat in het najaar van 2020. Er wordt dringend geadviseerd om mondkapjes te dragen. Dit terwijl in het voorjaar het nu van mondkapjes openlijk door het kabinet in twijfel werd getrokken.
Inmiddels moeten veel burgers in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of in winkels mondkapjes dragen. Het gevolg is dat er veel mondkapjes worden verkocht. Dat lijkt een hele goede ontwikkeling maar het zorgt ook voor nieuwe problemen. Veel mensen gooien oude mondkapjes weg of verliezen ze op straat. Het gevolg is meer mondkapjes bij het zwerfafval. Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon, merkt deze ontwikkeling ook. Haar organisatie zet zich in om zwerfaval in Nederland zoveel mogelijk te bestrijden. Desondanks zal de coronacrisis voor een nieuw soort zwerfafval zorgen. De mondkapjes liggen op de stoep, straat en in de berm.
Vrijwilligers van Supporters van Schoon komen steeds meer afval tegen dat gerelateerd is aan de bestrijding van de COVID-19-uitbraak in Nederland. Vooral aan het begin werden handschoentjes gevonden. Inmiddels zorgt de mondkapjesplicht er voor dat er vooral veel mondkapjes gevonden worden. Veel mensen storen zich aan de mondkapjesvervuiling. Men vind deze kapjes vies en vaak durft men de kapjes ook niet op te pakken om ze vervolgens te verwijderen van straat. Men is bang dat er op de mondkapjes toch een besmetting zit. Daardoor blijven de mondkapjes lang liggen.