Meer zij-instromers in de techniek in 2023

Dat er in de techniek veel werkgelegenheid is weet inmiddels bijna iedereen die op de arbeidsmarkt actief is. Het aantal vacatures voor technische mensen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Geen wonder dat er ook steeds breder en creatiever wordt gekeken naar mogelijke oplossingen om dit tekort aan personeel te verhelpen. Kort geleden heeft Doekle Terpstra in het AD een aantal ontwikkelingen genoemd over de technische arbeidsmarkt. Hierbij gaf hij onder andere aan dat er steeds meer belangstelling ontstaat voor werken in de techniek.

Zij-instromers in technische functies

Daarbij werd ook benoemd dat er vooral meer zij-instromers zijn in de techniek. Dat zijn in feite mensen die in de techniek aan de slag gaan maar niet direct de juiste vooropleiding of werkervaring hebben gevolgd. Er zijn de afgelopen tijd ongeveer 25.000 nieuwe werknemers in Nederland in de techniek aan de slag gegaan. Van deze groep was ongeveer 75 procent een zogenaamde zij-instromer. De waardering voor techniek neemt toe. Het leren van een technisch vak wordt meer gewaardeerd. Voor zij-instromers in de techniek is bovendien veel te kiezen. Je kunt meestal in aanmerking komen voor functies in de installatietechniek, elektrotechniek en mechatronica. Dan zal je wel eerst aan de slag gaan als assistent, maar dat is afhankelijk van je werkervaring en opleidingsachtergrond.

Veel keuze in technische instroomfuncties

Er zijn verschillende mogelijkheden om BBL te doen of om andere vormen van werken en leren toe te passen. Bovendien zijn de salarissen in de techniek de afgelopen tijd meer gestegen. Dat heeft deels te maken met de tekorten aan technisch personeel maar het heeft ook te maken dat men technische medewerkers meer weet te waarderen. Je komt er pas achter hoe belangrijk technisch personeel is zodra er een tekort ontstaat aan technische krachten.