Meer nieuwbouwwoningen in 2025 aldus ING

Het aantal nieuwbouwwoningen dat in Nederland wordt gebouwd is de afgelopen jaren behoorlijk beperkt gebleven. Daardoor nam het aanbod op de woningmarkt nauwelijks toe. Voor mensen die een woning zoeken was dit vooral een groot probleem. Het beperkte aanbod op de woningmarkt zorgde er namelijk voor dat vraag en aanbod op de woningmarkt niet in balans was. De prijzen van woningen zijn daardoor aanzienlijk gestegen. In een nieuw rapport geven economen van de ING hun verwachtingen over de woningmarkt in 2025 weer. Hierin staat dat er waarschijnlijk meer woningen zullen worden gebouwd in 2025. Er is echter een groot tekort aan bouwgrond. Dit tekort heeft een remmende werking op de bouw van woningen. Het afgelopen jaar is de bouwsector van Nederland voor het eerst gekrompen sinds 2013. De krimp van de bouwsector kwam in 2024 uit op 3 procent. In 2025 zal de bouwproductie volgens de ING economen gaan groeien met 1,5 procent. Dat is natuurlijk niet een enorm groeipercentage. Daarmee komt vraag en aanbod op de woningmarkt nog niet met elkaar in balans.

Hoger loon en lagere rente

Doordat veel werknemers in Nederland een hoger loon hebben kunnen mensen meer lenen om een woning te kopen. Dat zorgt er voor dat de woningprijzen verder omhoog gaan. Daarnaast zorgt ook de lage hypotheekrente er voor dat mensen meer kunnen lenen voor een woning. Verder is ook de Nationale Hypotheekgarantie veranderd waardoor mensen voor duurdere woningen een NHG hypotheek kunnen afsluiten. De verkoop van nieuwbouw zal in 2025 toenemen. Dat blijkt onder andere ook uit het aantal orders dat nieuwbouwbedrijven hebben ontvangen. Deze orders zijn nog niet eerder zo hoog geweest. Daarnaast zijn ook de omzetten aan het stijgen bij de ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten. Hoewel deze berichten natuurlijk heel hoopvol klinken zal de groei van de woningbouw volgens de economen nog gematigd blijven. Tekort aan bouwgrond zorgt er voor dat het aantal woningen niet onbeperkt zal door kunnen stijgen.

Overvol energienet

Bovendien neemt ook de techniek een belangrijke rol in. Doordat men nieuwe woningen niet mag aansluiten op het aardgasnetwerk worden woningen voornamelijk elektrisch verwarmd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en zonnepanelen die het stroomnet verder belasten. Het stroomnet is in bepaalde Nederlandse regio’s al overvol waardoor nieuwbouw en verduurzaming van bestaande bouw bemoeilijkt wordt. Hiervoor zijn op dit moment nog geen effectieve oplossingen bedacht. Ook dit heeft een effect op de bouw van nieuwe woningen in Nederland. Die nieuwe woningen kunnen namelijk niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten.