Medische technologie zorgt voor omzetstijging Philips in 2016

Medische technologie vormt steeds meer de kernactiviteit van Philips. Het bedrijf heeft in 2016 een behoorlijke omzetstijging en een flinke winstsstijging behaald in de medische technologie. In 2016 steeg de omzet van het gezondheidstechnologieconcern van 24,2 naar 24,5 miljard euro. Ook de nettowinst steeg ten opzichte van 2015 van 659 miljoen euro naar 1,5 miljard euro in 2016.

Gezondheidstechnologie
Philips levert producten in de gezondheidstechnologie voor zowel professionals zoals ziekenhuizen als aan consumenten. Het bedrijf heeft zich de afgelopen tijd veel meer gericht op technologische innovatieve producten in de gezondheidszorg en minder op verlichting. Ook de productie van televisies en audioapparatuur krijgt minder aandacht of is zelfs afgestoten door het bedrijf. Hierdoor krijgt het produceren van technologisch hoogwaardige producten voor de gezondheidszorg nog meer aandacht.

Dit heeft bijgedragen aan de groei van het bedrijf zegt topman Frans van Houten bij de publicatie van de jaarcijfers. Ook voor de komende jaren zijn de verwachtingen van het bedrijf positief. In 2017 en daarnaar verwacht Philips een omzetgroei van 4 tot 6 procent te realiseren. Ook verwacht het bedrijf een verdubbeling van het brutoresultaat. Deze resultaten verwacht het bedrijf te boeken ondanks het feit dat er veel onzekerheid is in de markt.

Problemen
Philips heeft in de gezondheidszorg te maken met strenge eisen, wetten en regels die gelden voor de producten zelf maar ook voor het productieproces. Deze kunnen zelfs per land verschillen. Sommige landen constateren onvolkomenheden of problemen bij de producten die door Philips worden geleverd. De Amerikaanse justitie en de Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) hebben bijvoorbeeld tijdens inspecties in 2015 vastgesteld dat er problemen zijn ontstaan met de productie van medische scanners. Ten gevolgen van de discussies die hierover ontstonden heeft Philips besloten om de bedrijfsprocessen aan te passen.