Mechanische of elektronische waterontharders

Een waterontharder is een installatie die wordt gebruikt om de hardheid van water te verminderen. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium- en magnesiumionen die in het water aanwezig is. In een wateronthardingsinstallatie is stof geplaatst die als waterontharder ionen chemisch aan zich verbindt en deze neerslaat of vervangt door een andere stof zoals natrium. Een voorbeeld van een stof die als waterontharder wordt gebruikt is ionenwisselaarhars. Er zijn verschillende soorten waterontharders. Hieronder is in het kort het verschil uitgelegd tussen een mechanische waterontharder en een elektronische waterontharder.

Mechanische waterontharder
En mechanische of hydraulische waterontharder of waterverzachters werkt op vloeistofdruk. In dit geval op basis van de druk van water. Dat zorgt er voor dat er geen extra kosten in het verbruik ontstaan. Het zogenaamde regeneratieproces komt tot stand als er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt of als er een bepaalde tijd is verstreken. Men spreekt ook wel van een volumegestuurd systeem of van een tijdgestuurd systeem. Hou er rekening mee dat een mechanische waterontharder geen uitgebreid elektronisch besturingssysteem heeft. Dat bespaart weliswaar kosten op het gebied van elektriciteit maar zorgt er ook voor dat er geen complexe en uitgebreide programma’s aanwezig zijn.

Elektronische waterontharder
Een elektronische waterontharder heeft wel een elektronisch besturingssysteem. Deze installatie verbruikt dus elektrische stroom. Dat zorgt er voor dat er elektriciteit wordt verbruikt en de waterontharder niet energieneutraal is . De elektronica zorgt er wel voor dat er een interface aanwezig waarop verschillende programma’s ingesteld kunnen weorden. Zo kan men de spoelingen  afstemmen op het waterverbruik. Een elektronische waterontharder bevat een computersysteem met embedded software. Deze systemen bevorderen het gebruiksgemak maar hoe meer elektronica en software aanwezig is hoe groter de kans op storing. De onderhoudskosten van een elektronische waterontharder kunnen daardoor wel hoger uitvallen als de kosten voor het onderhoud van een mechanische waterontharder.