Mbo’ers tonen hun vakmanschap tijdens Euroskills 2018

In Boedapest heeft op dinsdag 25 september 2018 een openingsceremonie plaatsgevonden van Euroskills. Dit zijn de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Tijdens de Euroskills kunnen Nederlandse leerlingen van het beroepsonderwijs hun vakmanschap tonen in een competitie waarmee ze de strijd aangaan met andere leerlingen van het beroepsonderwijs in Europa. In totaal doen 31 Nederlandse talentvolle mbo’ers aan het evenement. Er zijn verschillende soorten vakmanschap die tijdens de Euroskills aan de orde komen. Vanuit Nederland zijn er een bloembinder, een meubelmaker, een webdesigner en nog een aantal andere specialisten aanwezig.

Euroskills voor vakmanschap
Door de Euroskills kunnen leerlingen hun vakmanschap tonen. Bovendien leren ze tijdens deze wedstrijd dat vakmanschap iets is om trots op te zijn. Vakmensen zijn veel waard op de arbeidsmarkt. Niet alleen in de genoemde vakgebieden kunnen vakmensen aan de slag ook in de techniek worden veel vakmensen gevraagd. In de metaaltechniek, installatietechniek en elektrotechniek worden steeds meer vakmensen gevraagd. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid vacatures in deze sectoren. Geen wonder dat het bedrijfsleven en de overheid het ontwikkelen van vakmanschap steunt.

Vakmanschap voor de toekomst
Het mbo wordt belangrijk voor de Nederlandse maatschappij. Er zijn gelukkig veel leerlingen die een BOL of BBL opleiding volgen via een ROC of ander middelbaar beroepsonderwijs in Nederland. Deze leerlingen vormen een belangrijke groep op de arbeidsmarkt van de toekomst. Zonder vakmanschap kan de bouw, de metaaltechniek, de installatietechniek en ook de energietransitie niet succesvol worden. Dit zijn slechts een paar technische gebieden waarin vakmanschap vereist is. Er zijn nog veel meer sectoren waarin vakmanschap een sleutelpositie vormt.