Mbo-stagiair moet evenveel stagevergoeding krijgen als hbo-stagiair vanaf 2019

Mbo’ers en hbo’ers moeten in Nederland tijdens hun opleiding vaak meerdere periodes stage lopen. Daarbij worden regelmatig vergoedingen verstrekt in plaats van loon. Deze vergoedingen worden ook wel stagevergoedingen genoemd en zijn in de praktijk vaak afhankelijk van de functie en werkzaamheden die de stagiair tijdens zijn of haar stage uitvoert.

Er is in de praktijk ook een duidelijk verschil tussen de stagevergoeding die leerlingen krijgen tijdens stage op mbo-opleidingen en tijdens stages op universitaire en hbo-opleidingen. Dat verschil moet anders vinden de politieke partijen D66 en PvdA. Deze partijen willen dat mbo’ers net zo’n hoge vergoeding krijgen tijdens hun stage als hbo’s ers. De mbo’ers zouden volgens de partijen in de praktijk “net zo hard werken en net zo veel uren maken als alle andere stagiairs”. Daarom pleiten de Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Paul van Meenen (D66) voor gelijke behandeling oftewel voor equal pay voor stagiairs.

Dit bericht stond in een ingezonden stuk dat gepubliceerd werd in het Algemeen Dagblad (AD). Volgens de Kamerleden zijn er ook organisaties die al gelijke vergoedingen verstrekken ongeacht opleidingsachtergrond. De gemeente Leiden is een voorbeeld op het gebied voor equal pay voor stagiairs. Ze vragen aan minister Van Engelshoven vragen om het probleem aan te pakken tijdens een debat deze week in de Tweede Kamer.