Mbo scholen later open om spits te vermijden

In Groningen is afgelopen schooljaar gestart met een proef waarin drie mbo-scholen pas na 9.00 uur ingingen. Daardoor hoefden dagelijks ongeveer duizend studenten niet in de spits te rijden. Dit bericht werd bekend gemaakt door de organisatie Groningen Bereikbaar. De regeling met betrekking tot de aangepaste werktijden is van toepassing geweest op het schooljaar 2017-2018. De doelstelling van de regeling is het openbaar vervoer in de ochtendspits minder te belasten.

De voordelen voor studenten en docenten is groot. Ze kunnen later beginnen met de schooldag. Daarnaast kunnen ze rijden op een rustiger moment. Dat scheelt tijd en dikwijls ook geld. In eerste instantie hadden de mbo-opleidingsinstituten moeite met de wijziging in de roosters. Uiteindelijk is het de roosteraars toch gelukt en vonden de roosteraars het “wel een leuke uitdaging” aldus Hans Vooges die het woord voerde namens Groningen Bereikbaar.

Daarnaast hebben de roosteraars tussenuren zoveel mogelijk geschrapt. Dat zorgde er voor dat lesdagen minder lang werden. Dat werd als een bijkomend voordeel beschouwd. Bovendien is het ook duurzamer omdat scholen korter open blijven waardoor op de energielasten wordt bespaard. Er moet namelijk minder geld worden betaald voor de voor verwarming en verlichting van de mbo-opleidingsinstituten.