De MBO Raad is ontevreden over de samenwerking met werkgevers in de techniek en de bouw. Deze samenwerking wordt nu door de raad ernstig ter discussie gesteld. De MBO raad is namelijk niet blij met de negatieve houding die werkgevers in de techniek en bouw de laatste tijd hebben over de kwaliteit van mbo’ers. Verder is de MBO Raad naar eigen zeggen niet alleen verantwoordelijk voor het tekort aan technisch personeel in verschillende technische sectoren.
MBO Raad en bedrijfsleven
De heer Ton Heerts is voorzitter van de MBO Raad en heeft in een reactie gezegt dat zijn organisatie samen met het bedrijfsleven de opleidingseisen en stageplekken moeten afstemmen en regelen. Hij vraagt zich af of er nog voldoende grond is om in de toekomst samen te blijven werken met het bedrijfsleven als de bedrijven in de techniek en de bouw beweren dat er te weinig samenwerking is.
De voorzitter van de MBO Raad heeft de recente uitspraken van werkgevers in de media een dieptepunt genoemd. Er zijn volgens hem werkgevers geweest die beweerd hebben dat “mbo’ers voor de werkloosheid worden opgeleid” . Andere werkgevers hebben beweerd dat er “harder in het mbo moet worden ingegrepen”. Deze uitspraken zijn volgens de voorzitter van de MBO Raad onder andere gedaan door Ineke Dezentjé Hamming. Zij is de voorzitter van ondernemersvereniging FME.
Techniekpact en bouwagenda
De MBO Raad is juist van mening dat er heel goed wordt samengewerkt tussen het middelbaar beroepsonderwijs en de bedrijven in de bouw en ttechniek. De bouwagenda en het techniekpact zijn daar goede voorbeelden van volgens de MBO Raad. Verder zijn de Centra voor Innovatief Vakmanschap ook een goed voorbeeld van kwaliteit van mbo opleidingsinstituten. Deze Centra voor Innovatief Vakmanschap worden volgens voorzitter Heerts van de MBO Raad veel geprezen.