Malafide uitzendbureaus worden aangepakt met boetes

Het kabinet wil uitzendbureaus die de Nederlandse wet en regelgeving aan hun laars lappen keihard aanpakken. Minister Asscher van Sociale Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat malafide uitzendbureaus nog harder aangepakt zullen worden dan tot op heden het geval is geweest. Er is meer dan 90 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd aan malafide uitzendbureaus het afgelopen anderhalf jaar.

Sommige malafide uitzendbureaus kiezen er voor om hun uitzendbureau failliet te laten gaan wanneer ze een boete opgelegd krijgen. Na verloop van tijd starten ze een nieuwe uitzendonderneming en gaan de malafide praktijken gewoon door. Deze werkwijze is het kabinet een doorn in het oog. Daarom zullen ook eigenaren en leidinggevenden van verkeerde uitzendbureaus persoonlijk een boete moeten kunnen krijgen. Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om dit in de wet vast te leggen.

Daarnaast wil het kabinet voorkomen dat doormiddel van faillissementen boetes worden ontlopen. Oude boetes moeten ook aan nieuwe bedrijven worden opgelegd wanneer deze door dezelfde eigenaren zijn opgericht. Wanneer een uitzendbureau daarnaast regelmatig de regels negeert moet deze eerder failliet kunnen worden verklaard zodat de praktijken eerder worden beëindigd.

Inspectie SZW inspecteert uitzendbureaus
De Inspectie SZW inspecteert uitzendbureaus en bedrijven op het naleven van regels. De afgelopen anderhalf jaar heeft de Inspectie SZW ongeveer 700 bedrijven en 600 uitzendbureaus geïnspecteerd. In bijna dertig procent van de gevallen was er sprake van één of meerdere overtredingen van de wet en regelgeving.

Volgens minister Asscher moeten ook de gegevens van bedrijven die in de fout zijn gegaan openbaar worden gemaakt. op deze manier kunnen werkgevers en werkzoekenden gewaarschuwd worden voor malafide uitzendbureaus. De vraag is of dit in de wet geregeld kan worden. Omdat er regelmatig misstanden ontstaan bij uitzendbureaus die buitenlanders aan het werk hebben heeft minister Asscher ook internationale afspraken gemaakt met Roemenië, Polen en Bulgarije. De landen moeten elkaar ondersteunen bij het uitwisselen van gegevens. Op die manier kunnen uitzendbureaus beter in de gaten worden gehouden en misstanden eerder worden aangepakt.