Maandag 29 juli 2019: Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day is een Engelse term die wordt gebruikt voor het moment dat er door mensen meer natuurlijke grondstoffen worden gebruikt dan de aarde in twaalf maanden kan produceren. Volgens onderzoeksorganisatie Global Footprint Network valt Earth Overshoot Day ieder jaar eerder. Dat betekent dat mensen wereldwijd steeds eerder in het jaar meer natuurlijke grondstoffen hebben verbruikt dan de aarde in twaalf maanden kan produceren.

Vanaf Earth Overshoot Day worden natuurlijk nog steeds grondstoffen van de aarde gebruikt alleen komt dit verbruik boven het aantal grondstoffen dat de aarde zelf in een jaar tijd kan produceren. Dat betekent dat er meer van de aarde wordt gevraagd dan deze kan leveren. In feite zouden de mensen wereldwijd in 2019 de aarde 1,75 keer gebruiken. Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 1 augustus en nu valt deze dag al op maandag 29 juli 2019. Het feit dat deze dag eerder valt betekent dat er meer CO2 vrijkomt in de atmosfeer en dat er sprake is van ontbossing en een afname van de biodiversiteit.

Om dit proces tegen te gaan heeft men een circulaire economie nodig. Een circulaire economie is een economie waarin de reeds gebruikte grondstoffen worden hergebruikt. Zo worden er geen nieuwe grondstoffen van de aarde gevraagd en wordt de aarde en de daarop aanwezige energiebronnen en grondstoffen duurzamer benut door de men.