Lowlands gaat grootste solarcarport ter wereld bouwen vanaf november 2020

Lowlands zal in de maand november van 2020 starten met de aanleg van een grote parkeerplaats. Boven deze parkeerplaats zal een dak worden geplaatst met 90.000 zonnepanelen. Dit bericht werd dinsdag 28 januari 2020 bekend gemaakt. Door de aanleg van 90.000 zonnepanelen op het dak wordt het muziekfestival “de grootste solarcarport” ter wereld. Dat is iets om trots op te zijn. Festivalorganisator MOJO gaat het gigantische project samen met duurzame energieproducent Solarfields realiseren.

Op dit moment wordt de elektrische stroom voor Lowlands nog opgewekt doormiddel van generatoren. Dat is natuurlijk niet bepaald duurzaam. In generatoren worden fossiele brandstoffen verbrand om elektriciteit op te wekken. Lowlands wil echter ook een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van festivals. Een festival is pas echt een festival als de natuur en het milieu niet belast worden. Daarom wordt de ‘solarcarport’ gebouwd. Deze carport met 90.000 zonnepanelen wekt voldoende elektrische energie op en maakt de generatoren overbodig.

In totaal moeten de tienduizenden zonnepanelen per jaar ongeveer 35.000.000 kWh aan elektriciteit produceren. Deze hoeveelheid wordt natuurlijk niet alleen gebruikt voor het festival. Met de hoeveelheid groene stroom kunnen ongeveer tienduizend huishoudens in hun elektrische energiebehoefte worden voorzien. Ter vergelijking kunnen van de opbrengst aan elektrische stroom ongeveer honderd festivalweekenden per jaar van elektrische stroom worden voorzien. Iedere keer dat er een editie van Lowlands wordt gehouden wordt er ongeveer 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Het plaatsen van de zonnepanelen compenseert dit energieverbruik. Door het plaatsen van de zonnepanelen komt overigens het aantal parkeerplaatsen op het terrein niet in het gedrang aldus de festivalorganisatie.