Loopbaanmogelijkheden voor werkzoekenden in mei 2024

In het voorjaar zijn veel bedrijven bezig met het werven van personeel. Een groot aantal vacatures staat online om werkzoekenden aan te trekken. De vraagkant van de arbeidsmarkt wordt door deze vacatures duidelijk inzichtelijk gemaakt. De aanbodkant bestaat uit werkzoekenden. Dit kunnen echter mensen zijn zonder baan zijn maar ook werknemers die reeds een dienstverband hebben. Het is duidelijk dat de vraag op de arbeidsmarkt in 2024 groter is dan het aanbod. Dat vergroot de loopbaanmogelijkheden voor werkzoekenden. Het aantal sollicitanten op vacatures is dikwijls beperkt waardoor bedrijven minder keuze hebben.

Meer mogelijkheden

Dat kan er ook voor zorgen dat bedrijven meer naar mogelijkheden kijken en minder kritisch zijn op cv’s. Motivatie en competenties worden belangrijker. Iemand die bewust een keuze maakt om een bepaalde loopbaanstap te maken wordt daar vaker door bedrijven bij gefaciliteerd. Doormiddel van inwerktrajecten en scholingsprogramma’s kunnen mensen met een andere loopbaanachtergrond alsnog geschikt worden gemaakt voor bepaalde functies.

Bewuste keuze

Veel bedrijven hebben in hun vacatures staan dat mensen ook mogen reageren als ze niet helemaal voldoen aan de functie-eisen die in de vacature-omschrijving staan. Dat is in feite een uitnodiging aan werkzoekenden die niet direct geschikt zijn. Natuurlijk willen bedrijven wel graag weten waarom iemand er voor kiest om te solliciteren. Als iemand namelijk een andere loopbaan en functie wil uitoefenen dan kost dat de nodige inspanning. Vaak moeten nieuwe taken en vaardigheden worden aangeleerd. Dit kan voor een deel plaatsvinden op de werkvloer maar dikwijls zijn er ook speciale inwerkprogramma’s en opleidingstrajecten nodig. Die kosten naast inspanning ook tijd en geld. Een bewuste keuze voor een loopbaanstap is daarom belangrijk.