Lockdown eind 2020 en vacatures in de techniek

Helaas moest er in Nederland aan het einde van 2020 weer een noodzakelijke lockdown worden ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door de nieuwe lockdown worden opnieuw bedrijven en consumenten geraakt. Er zal ook weer een effect merkbaar worden op de arbeidsmarkt. Tijdens de eerste lockdown moest een deel van de werknemers noodgedwongen op zoek naar een andere baan.

Bepaalde sectoren hebben het druk

Gelukkig zijn er ook sectoren waar een redelijk stabiele werkgelegenheid aanwezig blijft. De techniek is sector met een behoorlijke stabiliteit als het gaat om het aanbod van werk. Dat blijkt ook uit het aantal vacatures dat online is verschenen. In de techniek worden onder andere onderhoudsmonteurs, assemblagemedewerkers, installatiemonteurs en elektromonteurs gevraagd. Daarnaast valt het op dat verschillende bedrijven op zoek zijn gegaan naar mensen met een opleiding in de mechatronica.

Zoektocht naar werk en loopbaanbegeleiding

Door de coronacrisis zijn een aantal mensen zich op de arbeidsmarkt opnieuw aan het oriënteren. Dat dit veel gebeurd blijkt uit de hoeveelheid aanvragen die de overheid heeft gekregen voor gratis loopbaanondersteuning tijdens de coronacrisis. Binnen een paar dagen was het totale aantal trajecten dat de overheid beschikbaar had gesteld al ingevuld. Gelukkig hoeft de overheid niet in alle gevallen noodzakelijke ondersteuning te bieden. Veel mensen kunnen ook via internet zich oriënteren op loopbaanmogelijkheden.

Waarom niet de techniek?

Door de lockdown zullen veel mensen weer achter internet inkopen doen. Winkels en andere gelegenheden worden niet meer bezocht. Ook loopbaanbegeleiding zal op afstand plaatsvinden. Dat is geen probleem want een loopbaanoriëntatie is in eerste instantie een zoektocht die veelal via internet plaatsvind. Daarbij is wellicht het aanbod aan werk in de techniek goed om in overweging te nemen. Als men zich wil omscholen of bijscholen doe het dan in een sector waar veel werk in is of in wordt verwacht.