Lidl pakt voedselverspilling aan met spotprijzen voor producten die de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt

Supermarktketel Lidl gaat het verspillen van voedsel tegen door minder levensmiddelen weg te gooien die hun uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Deze producten zijn voortaan voor spotprijzen te koop bij Lidl. De komende tijd zullen brood en koelverse producten zoals zuivel en voorverpakte groenten tegen hele scherpe prijzen worden verkocht. De hiervoor genoemde producten zouden voor 25 cent worden aangeboden. Andre levensmiddelen zoals vlees, vis en vegetarische producten zullen worden aangeboden voor 50 cent. Daarnaast worden aardappelen, groenten en fruit worden per 2 kilo aangeboden in een doos voor 2,99 euro.

Voedselverspilling tegen gaan

In 2019 was Lidl aan begonnen met een proef om voedselverspilling te bestrijden. Daarbij heeft de supermarktketen enorme prijsverlagingen doorgevoerd. Het resultaat van de proef was veelbelovend. De voedselverspilling van het bedrijf daalde met ongeveer dertig procent. Lidl is een belangrijke trendzetter op dit gebied maar er zijn meer supermarkten die overwegen om dergelijke maatregelen. De grote supermarktketens hebben met elkaar afgesproken dat ze in 2030 de helft minder voedsel verspillen dan in 2015. Volgens een onderzoek van de Universiteit Wageningen dat in maart werd gepubliceerd wordt 1,7 procent van het voedsel in de winkel weggooien.

Daarbij gaat het voornamelijk om aardappels, groente en fruit en brood en banket. Het is belangrijk dat supermarkten maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze ketens hebben een grote invloed op de maatschappij omdat iedereen hiermee in contact komt. Zowel consumenten als bedrijven kopen in bij supermarkten. Het bestrijden van voedselverspilling is een belangrijke stap die hopelijk navolging vind bij andere supermarkten en bedrijven in onze maatschappij.