Leidse instrumentmakers School breidt uit in december 2016

Op 6 december 2016 werd door koning Willem-Alexander een nieuwe vleugel van de Leidse instrumentmakers School (LiS) geopend. Het jaar 2016 is een bijzonder jaar voor deze school want dit jaar bestaat de LiS 115 jaar. De Leidse instrumentmakers School is een opleidingsinstituut waarop studenten worden opgeleid tot precisie-instrumentenmaker. Deze kleine school heeft ongeveer 400 studenten. Ondanks dat is de opleiding wel wereld beroemd.

De school is opgericht in 1901 door de Nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes. Deze man was natuurkundige en maakte in het verleden zelf zijn eigen instrumenten en werktuigen. Daardoor ontwikkelde hij op dit gebied kennis en vaardigheden maar hij schoot toch nog te kort. Daarom had hij besloten om zelf een opleiding voor topinstrumentenmakers op te richten. Deze instrumentmakers moesten dan de natuurkundigen en uitvinders voorzien van nieuwe instrumenten en werktuigen.

Toen de natuurkundige Kamerlingh Onnes in 2013 in ontvangst nam gaf hij in een verklaring aan dat hij nooit een nobelprijs had kunnen halen als hij geen ondersteuning had gekregen van de instrumentenmakers van de Leidse school. Tegenwoordig is de Leidse instrumentmakers School bekend over de wereld. Er worden op de school topprestaties geleverd. Dit gebeurd vaak al tijdens de opleiding van de studenten. Deze studenten leren instrumenten te ontwerpen en te vervaardigen. Ze krijgen daarbij vragen en opdrachten uit de wetenschap. Dit zijn meestal bedrijven zoals Philips en ASML.

Door de samenwerking met het bedrijfsleven en de samenwerking met de internationale wetenschap is het opleidingsinstituut steeds bekender geworden en komen er ook meer aanmeldingen voor de opleiding. De toename in de aanmeldingen zorgt er voor dat de Leidse instrumentmakers School moest uitbreiden. Koning Willem-Alexander heeft op dinsdag 6 december 2016 een nieuwe vleugel geopend. Door deze opening kan de school meer ruimte voor haar leerlingen in gebruik nemen. Ondanks dat worden door de uitbreiding niet veel meer leerlingen toegelaten op de opleiding van de LiS. De leerlingen die de opleiding volgen hebben we meer ruimte om hun apparatuur te gebruiken.