Leidingwaterbelasting gaat omhoog

De overheid wil dat de basisvoorzieningen van haar bevolking gegarandeerd zijn. Onder de basisvoorzieningen vallen alle voorzieningen die mensen nodig hebben om goed te kunnen wonen. Voorbeelden van basisvoorzieningen zijn de mogelijkheid om gas en elektriciteit te gebruiken. Ook het openbaar vervoer en het gebruik van leidingwater wordt volgens de overheid tot belangrijke basisvoorzieningen gerekend. De overheid wil er voor zorgen dat deze basisvoorzieningen altijd aanwezig zijn. Om dit te bewerkstelligen worden de meeste basisvoorzieningen onder toezicht van de overheid geregeld. Hiervoor heeft de overheid nutsbedrijven opgericht. Deze nutsbedrijven dienen een algemeen nut. Het dienen van het nut staat voorop en is belangrijker dan de winstgevendheid van nutsbedrijven.  Desondanks kunnen nutsbedrijven er soms niet onderuit dat de prijzen van de geleverde ‘producten’ omhoog moeten.

Prijs van waterbelasting stijgt
Daarnaast kunnen de prijzen van de belasting op de geleverde ‘producten’ ook omhoog gaan. De regeringspartijen VVD en PvdA steunen een verhoging op de leidingwaterbelasting. Samen met andere leden in de Kamer vormen ze een Kamermeerderheid. De belasting op leidingwater wordt verhoogd met een tarief dat aflopend is. Er is geen plafond verbonden aan de belastingverhoging.

Voor zowel bedrijven als huishoudens is water uitermate belangrijk. De belasting zal daarom door iedereen betaald moeten worden. Voor een huishouden zal de belasting ongeveer 30 euro bedragen. Grote bedrijven die veel gebruik maken van water kunnen rekenen op een hoge belasting. De allergrootste bedrijven kunnen op jaarbasis wel meer dan één miljoen euro betalen aan belasting op het gebruik van leidingwater.

Het is nog onduidelijk of de Kamer ook daadwerkelijk grote bedrijven enorme belastingen wil laten betalen voor het gebruik van leidingwater. De Tweede Kamer is hierover verdeeld. Er wordt gesproken over het invoeren van een plafond. Toch is ook hier geen overeenstemming voor bereikt. Grootverbruikers moeten wel voor een deel worden ontzien, desondanks moet de prikkel wel aanwezig blijven om het gebruik van leidingwater te verminderen.

Zuinig omgaan met leidingwater
Ook andere bedrijven en huishoudens moeten door de leidingwaterbelasting gestimuleerd worden om zuiniger met water om te gaan. Er treed in het dagelijks leven veel verspilling op bij het gebruik van leidingwater. Huishoudens kunnen deze verspilling beperken. Hierbij kan gedacht worden aan het laten draaien van een wasmachine en vaatwasser wanneer deze voldoende gevuld is. Ook op andere manieren kunnen huishoudens het gebruik van leidingwater beperken waardoor naast een beperking van de kosten van leidingwater ook nog een besparing voor het milieu tot stand wordt gebracht.

Reactie Technisch Werken
Schoon leidingwater is in Nederland een vanzelfsprekendheid. Het leidingwater in Nederland is van zeer hoge kwaliteit en kan zonder problemen worden gedronken. Volgens sommigen is het water dat in Nederland uit de kraan komt nog gezonder dan de flessen bronwater die gekocht kunnen worden in de supermarkt. Deze kwaliteit is natuurlijk geweldig. Toch moet er een intensief zuiveringsproces aan te pas komen voordat de kwaliteit van drinkwater eenmaal op dit niveau is gebracht. Dit zuiveringsproces kost veel energie.

Het water dat doormiddel van het zuiveringsproces op de kwaliteit van drinkwater is gebracht wordt in het dagelijks leven overal voor gebruikt. Het drinkwater wordt niet alleen gebruikt voor de consumptie en het spoelen van de vaat. Het wordt op talloze manieren gebruikt. Voor de douche, bad, de wasmachine enz. Voor veel van deze toepassingen is schoon drinkwater een vereiste. Maar is schoon drinkwater ook noodzakelijk voor het spoelen van de WC of voor het besproeien van de planten in de tuin? Er zou eigenlijk naast schoon drinkwater ook een andere minder gezuiverde waterbron aanwezig moeten zijn voor toepassing op deze gebieden.