Lego gaat milieuvriendelijke legoblokjes ontwikkelen vanaf 2015

De bekende speelgoedfabrikant Lego  gaat 134 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van duurzame alternatieve grondstoffen voor de bekende legoblokjes. Het plastic legoblokje zal de komende tijd steeds meer verdwijnen. Toch zal de ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijke legoblokjes nog wat tijd in beslag nemen. Uiteindelijk zal men in 2030 milieuvriendelijke legoblokjes moeten aantreffen in de schappen van de speelgoedwinkels.

Legoproductie
Op dit moment kost het produceren van plastic voor legoblokjes veel energie. Daarnaast worden er ook schadelijke stoffen voor gebruikt. Dit is heel milieubelastend en de speelgoedfabrikant Lego is zich er van bewust dat er veranderingen moeten worden doorgevoerd. Er werden in 2014 meer dan 60 miljard legoblokjes geproduceerd door Lego.

Onderzoekcentrum
Lego gaat een onderzoekscentrum openen. Dit gebeurd in de loop van 2015 en 2016. Dit onderzoekscentrum moet duurzame grondstoffen gaan ontwikkelen. In het centrum moeten meer dan honderd extra specialisten aan de slag gaan met de ontwikkeling van duurzame grondstoffen. Dit aantal onderzoekers komt bovenop het aantal onderzoekers dat reeds bij Lego in dienst was voor de ontwikkeling van nieuwe materialen. Eigenaar Kjeld Kirk Kristiansen van Lego wil graag het bedrijf een positieve invloed op de planeet zal hebben. Dit liet hij in een persbericht weten.

Reactie van Technisch Werken
Lego is één van de bekendste speelgoedmerken in de wereld. Vrijwel iedereen in Nederland heeft er wel eens van gehoord en is er mee opgegroeid. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan hoeveel plastic er voor nodig is om al die miljarden legoblokjes te maken. Het nieuwsbericht over de ontwikkeling van nieuwe grondstoffen bij Lego kwam dan ook als een positieve verassing. Lego gaat gelukkig lang mee. De legoblokjes die in de jaren negentig van vorige eeuw werden geproduceerd kunnen nog steeds worden gebruikt met de huidige blokjes. Lego is dus niet zo doortrapt geweest om de bevestigingsmogelijkheden van de blokjes te wijzigen. Dat is op zich al een duurzame gedachte. Nu er ook nog naar milieuvriendelijker grondstoffen wordt gezocht is de kans groot dat Lego ook de komende decennia tot het populairste speelgoed behoort.