Leerlingen moeten verplicht naar school vanaf 11 mei 2020

Nu de basisscholen op maandag 11 mei hun deuren weer hebben open gedaan voor leerlingen betekent dit ook dat de leerlingen conform de leerplicht naar school moeten gaan als ze ingeroosterd zijn. Alle basisscholen in Nederland zijn vanaf maandag 11 mei 2020 door de overheid verplicht om open te gaan. Toch betekent dit niet automatisch dat iedereen naar school gaat.

Risicogroepen

Er zijn leraren die in de risicogroep vallen. Deze leerkrachtenhoeven echter niet voor de klas te staan. Ook kunnen leerlingen en leerkrachten symptomen hebben in de vorm van verkoudheid, koorts of andere griepkrachten. Mensen die deze klachten hebben moeten thuis blijven. Daarnaast zullen er ouders zijn die er toch voor kiezen om hun kinderen thuis te houden ook wanneer deze geen klachten hebben. Daarvoor kunnen ze verschillende redenen hebben. De overheid is van mening dat deze ouders met de scholen in gesprek moeten om de zorgen weg te nemen.

Dagindeling basisscholen

Scholen hebben een behoorlijke mate van vrijheid gekregen om in de tweede helft van mei de schooldagen in te delen. Het is de bedoeling dat kinderen eerst de helft van de tijd naar school gaan. De meeste scholen kiezen er voor om de kinderen wel hele dagen naar school te laten gaan. Op die manier komt er minder verkeer in en rondom de school waardoor het aantal contactmomenten wordt beperkt. De overheid heeft dit advies ook gegeven.

Anderhalve meter maatschappij

Daarnaast moeten scholen ook aangeven hoe ze de anderhalve metermaatschappij vorm willen geven in de school. Ouders zullen in veel gevallen de kinderen op een veilige plek voor school moeten afzetten. De scholen zullen de kinderen vervolgens op een veilige manier naar de klassen laten gaan. Na 11 mei 2020 is het basisonderwijs nog niet als vanouds maar het is wel een eerste stap om het ‘normale leven’ tijdens de coronacrisis weer op te pakken.