Lasser een beroep in de werktuigbouwkunde

Een lasser is werkzaam binnen de technische tak die de werktuigbouwkunde wordt genoemd. Een lasser werkt aan verschillende producten die zowel non-ferro als ferro kunnen zijn. Het lasproces wordt daar over het algemeen op aangepast.  Er zijn verschillende lastechnieken zoals bijvoorbeeld:

Mig/Mag lassen
Elektrode lassen
Tig lassen
Onder poederdek lassen (OP lassen).
Autogeen lassen

De bovengenoemde lasprocessen zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn veel verschillende technieken. Een lasser die Mig/Mag kan lassen kan niet automatisch een andere lasproces foutloos uitvoeren. Elk lasproces is zo uniek dat een lasser daarvoor een training of cursus moet volgen.

Slijpen en lassen
Naast lassen moet een lasser ook vaak verstand hebben van slijpen, voorbewerken en nabewerken. Een lasser moet regelmatig zelf een  V-naad, X-naad, K- naad of andere naad zelfstandig in het materiaal slijpen om deze daarna zelfstandig vol te lassen met één of enkele laslagen.

Samenstellen en ijzerwerken
Het werk van een lasser kan erg divers worden gemaakt door hem ook te laten samenstellen. Het samenstellen of ijzerwerken houdt in dat de lasser als een constructiebankwerker zelfstandig aan de hand van tekeningen een machine of plaatwerkconstructie in elkaar hecht met een lasapparaat. Daarna kan de constructie worden afgelast.

Lasrobot
Daarnaast zijn er ook speciale lasrobots die worden geprogrammeerd door een lasrobot programmeur. Een lasrobot operator gaat vervolgens de onderdelen die gelast moeten worden in een mal leggen en zet de lasrobot aan. De lasrobot last de onderdelen aan elkaar vast. Vaak moet de lasrobot operator nog controle uitvoeren en soms wat bijlassen.