KvK: veel ondernemers zijn positief in 2020 ondanks coronacrisis

Ondernemers zijn in Nederland overwegend positief over de huidige bedrijfssituatie. Ondanks de coronacrisis hebben veel bedrijven vertrouwen in de toekomst. Dat heeft de Kamer van Koophandel donderdag 17 september 2020 aangegeven op basis van een onderzoek dat deze organisatie heeft uitgevoerd. Volgens de KvK geven de meeste ondernemers een positief cijfer over de gesteldheid van hun onderneming.

Wel heeft de helft van de ondernemers te maken gehad met een daling in de omzet. Desondanks verwacht 73 procent van de ondernemers dat ze door kunnen gaan met hun onderneming. Daarnaast ervaart een kwart van de ondernemers moeilijkheden op dit moment. Veel van deze ondernemers zitten in de cultuursector en de horeca. Deze sectoren hebben veel te lijden gehad onder de coronacrisis. Door de lockdownmaatregelen en de anderhalvemeter maatschappij kunnen veel evenementen niet doorgaan en moet ook de horeca aanpassingen doorvoeren die direct invloed hebben op de hoeveelheid personeel en klanten die ze kunnen ontvangen.

Voor de komende zes maanden zijn ondernemers redelijk positief. Ze geven hun kansen en situatie een 6,9 gemiddeld. Dit cijfer over de toekomst is vergelijkbaar met het cijfer dat ze over hun huidige situatie geven. Dat cijfers is namelijk een 7,2.