Koopwoningen in augustus 2022 ongeveer 13 procent hoger dan in 2021

Afgelopen maand lagen de prijzen van bestaande koophuizen ongeveer 11,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de maand juli lag het verschil in prijs nog op 14,5 procent. Inmiddels is het de vierde maand achter elkaar waarin de prijzen van woningen minder hard zijn gestegen. Dit is naar voren gekomen uit cijfers van statistiekbureau CBS en het Kadaster. De afgelopen maanden is de huizenmarkt in Nederland behoorlijk veranderd.

In de wintermaanden van vorig jaar werden nog stijgingen van 20 procent behaald. Zulke sterke prijsstijgingen lijken de komende tijd niet meer aan de orde. Vanaf de maand mei zijn de prijzen op de woningmarkt niet zo sterk meer gestegen. Er is echter nog geen sprake van een daling. De woningprijzen stijgen nog wel maar minder sterk. De hypotheekrente is echter wel aan het stijgen. Dat zal ongetwijfeld een effect hebben op de leenmogelijkheden van woningzoekers. Wanneer mensen minder geld kunnen lenen voor een woning gaan ze over het algemeen ook minder bieden.

Er zal daarom minder geld worden overboden op woningen. Dat heeft tot gevolgen voor de totale prijzen op de woningmarkt. Vanaf 2013 zijn de woningprijzen tot nu toe alleen maar gestegen. Sommige woningen zijn in de periode tussen 2013 en 2022 zelfs 99 procent in prijs gestegen.