Koopwoningen 5,8 procent duurder in november 2019

De prijs van koopwoningen is in Nederland de afgelopen maand omhoog gegaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is de prijs van bestaande koopwoningen in november gestegen met 5,8 procent ten opzichte van de maand november 2018. Dit bericht is vrijdag 20 december 2019 bekend gemaakt aan de media.

Volgens de organisaties zijn er in november in totaal 18.346 woningen verkocht in Nederland. Dat is iets meer verkochte woningen dan een jaar geleden in dezelfde maand. Toch is de woningverkoop in 2019 niet aanzienlijk toegenomen. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn namelijk minder woningen verkocht dan in 2018. In totaal zijn er in deze periode 196.022 woningen verkocht. Dat is volgens het CBS en het Kadaster een daling van 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De woningverkoop verloopt in 2019 moeizaam. Dat komt omdat het aanbod aan woningen afneemt en de prijzen van veel woningen hoog liggen. Hierdoor kunnen minder mensen een woning kopen. Veel mensen blijven daardoor huren of wonen in de woning waarin ze nu zitten. De doorstroming vertraagd omdat er nauwelijks starters zijn die een woning kunnen kopen op de woningmarkt. Starters hebben het heel lastig omdat ze weinig financiële middelen hebben en omdat hypotheekverstrekkers heel streng zijn bij het verstrekken van een hypotheek.