Komt er een Teslafabriek in Nederland na 2016?

Het kabinet is van plan om autoproducent Tesla te overtuigen om een nieuwe autofabriek te bouwen in Nederland. De overheid wil namelijk dat er een grote fabriek voor elektrische auto’s in Nederland wordt gevestigd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dit bericht schriftelijk bekend gemaakt aan de Tweede Kamer. Hij had hiervoor een brief geschreven. De minister wil verder weinig bekend maken over de contacten die hij met de autofabrikant heeft.

Tesla heeft plannen om in Europa een grote fabriek voor elektrische auto’s te bouwen. Naast auto’s moet de fabriek ook accu’s gaan produceren. Tesla is op zoek naar een geschikte locatie. De autofabrikant zou onder andere overwegen om een fabriek in Zuidoost-Nederland te plaatsen. In deze regio worden al verschillende auto’s geproduceerd.  De auto’s die daar worden geproduceerd doen het goed. Daardoor is de Nederlandse auto-industrie de laatste jaren wereldwijd goed bekend geworden. Een voorbeeld van een fabriek die goed bekend staat is de fabriek van VDL Nedcar in Born. Op dit moment heeft Tesla in Tilburg al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats in gebruik.

Minister Kamp geeft geen duidelijkheid over de mogelijke komst van Tesla. Vaak houdt men dit soort ontwikkelingen grotendeels geheim omdat anders de onderhandelingen kunnen worden verstoord. Het is daardoor ook onbekend welk effect de bouw van een fabriek zou hebben op de werkgelegenheid. Men weet niet  hoeveel banen kunnen worden gerealiseerd. Ook de minister schijnt dat niet te weten. Desondanks is de bouw van een fabriek altijd goed nieuws voor de arbeidsmarkt. We zullen moeten afwachten of de fabriek ook daadwerkelijk in Nederland wordt gebouwd. Daarover is namelijk ook nog geen concrete beslissing bekend gemaakt.