Komt er een investeringsfonds voor de woningbouw, woningmarkt en infrastructuur in 2019

Het is bijna Prinsjesdag. Deze dag wordt gehouden op 17 september in 2019. Het is een belangrijke dag want dan worden de plannen bekend gemaakt van het Kabinet voor de komende tijd. Ieder jaar lekt een deel van de plannen uit. Dit uitlekken blijkt in 2019 wel mee te vallen. Toch zijn er wel bepaalde lijnen in beeld die er voor zorgen dat de burgers zich vast kunnen inlezen en voorbereiden op de mogelijke ontwikkelingen.

Een voorbeeld van de plannen die waarschijnlijk op Prinsjesdag aan de orde komen is een investeringsfonds. Dit fonds zou door de overheid in het leven worden geroepen met geleend geld. Het geld lenen is voor de overheid in de tweede helft van 2019 zo goedkoop dat de overheid in plaats van rente te betalen er geld op toe krijgt. Dat zorgt er voor dat de overheid waarschijnlijk de staatsschuld zal laten toenemen in 2019.

Het geld dat wordt bijgeleend zal worden geïnvesteerd in een speciaal fonds. Vanuit dit fonds zullende komende tijd bedragen worden gestoken in speciale projecten. De overheid heeft al een beetje laten doorschemeren dat het geld voornamelijk in de bouw zal worden gestoken. Er moeten meer woningen worden gebouwd maar dat gebeurd nog maar nauwelijks zo zouden er maar liefst 75.000 woningen per jaar moeten worden bijgebouwd.

Ter indicatie in 2019 zullen dit maximaal 65.000 nieuwe woningen zijn. Er is dus nog veel werk te doen. Ook zal er meer geld worden verstrekt om de infrastructuur te optimaliseren in Nederland. De overheid hoopt miljarden te kunnen lenen tegen negatieve rente zodat deze investeringen uit het fonds betaald kunnen worden. verder wil de overheid ook voor starters op de woningmarkt meer mogelijkheden bieden om een woning te kunnen kopen. Hoe dit allemaal moet worden gerealiseerd is nog onduidelijk maar het zorgt er wel voor dat mensen met interesse en belangstelling uitkijken naar Prinsjesdag 2019.