Komt de woningmarkt tot stilstand in de zomer 2019?

De woningmarkt in Nederland heeft in 2018 een behoorlijke groei doorgemaakt. Er werden veel woningen verkocht. Met name in de grote steden is de woningmarkt explosief gegroeid. In 2019 blijkt deze groei echter af te zwakken. Mensen zijn terughoudend in de aanschaf van een woning en dat is niet onterecht. De economische groei zwakt af, niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. In Europees verband is deze ontwikkeling ook merkbaar. De economische ontwikkelingen kunnen niet los van dit Europese verband worden gezien. Europa heeft te kampen met een lage inflatie die eerder bij de 1 procent dan bij de 2 procent terecht komt.

De Europese Centrale Bank wil maatregelen nemen. Dat betekent dat de rente mogelijk verder verlaagd gaat worden. Dat kan zeker een effect hebben op de hoogte van de hypotheekrente. Deze rente zou in het najaar van 2019 verder omlaag kunnen gaan. De kans is groot dat dit gebeurd want in de zomer van 2019 zal de economie niet meteen een omslag in de goede richting gaan maken. Maatregelen vanuit de ECB zijn dus nodig en zorgen er ook weer voor dat mensen nog terughoudender worden. Immers, als er maatregelen nodig zijn dan is er vast wat aan de hand? Bedrijven merken ook dat er minder wordt omgezet en ook de afzet neemt af. De Duitse industrie heeft bijvoorbeeld ook een behoorlijke krimp doorgemaakt de afgelopen tijd.

Al deze ontwikkelingen lijken misschien ver bij de woningmarkt vandaan te staan maar dat is niet het geval. Kopen en verkopen heeft te maken met emotie. Als mensen zich onzeker voelen heeft dat effect op het zogenaamde consumentenvertrouwen. Het consumentenvertrouwen is ook gekoppeld aan de koopkracht. Als het consumentenvertrouwen laag is en de koopkracht nauwelijks toeneemt worden mensen voorzichtiger met grote aankopen zoals een auto of een woning. Dit effect is duidelijk merkbaar in 2019. Daarbij komt de ontwikkeling in de woningprijzen. De woningprijzen zijn omhoog gevlogen de afgelopen tijd en komen nu langzaam maar zeker op een stabiel niveau. In sommige gebieden zal dit niveau uiteindelijk eerder tot een daling dan tot een stijging in de woningprijs uitmonden.

De mensen die actief zijn op de woningmarkt oriënteren zich vooral. Af en toe wordt er een bezichtiging gepland maar men denkt zeker langer na voordat men een woning koopt. De eisen van potentiële kopers worden ook hoger. Men wil een woning die bij de wensen past en niet een woning kopen omdat deze toevallig beschikbaar is op de krappe woningmarkt. Dat zorgt voor een interessante ontwikkeling op de woningmarkt. Als de prijzen op de woningmarkt dalen tot een iets lager niveau dan krijgen mensen meer waar voor hun geld. Op dit moment moet men de overwaarde op de huidige woning bij een woningverkoop meenemen in de aanschaf en financiering van een nieuwe woning. Dat is een duidelijk teken dat de overwaarde ook door de overheid beschouwd wordt als een tijdelijk aspect. De woningprijzen zullen dus weer gaan dalen. Het is nog onduidelijk wanneer maar steeds meer mensen zijn bereid hierop te wachten.